Nedanstående exempel visar hur snett nuvarande pensionssystem slår. Anledningen är att pensionen baseras på livsinkomst och det innebär att låginkomsttagare knappt får mer än om de inte arbetat alls, medan höginkomsttagare har fått en otillbörlig gräddfil, finansierad med skattemedel.

PROGNOS: Att arbeta påverkar knappt pensionen – om du är låginkomsttagare

Den som är född 1970, började arbeta som 25-åring, har 25 000 kronor i månaden och jobbar fram till 65, får som pensionär en inkomst på 13 075 kronor efter skatt. Om samma person inte arbetar en endaste dag i hela sitt liv blir i stället den disponibla inkomsten 12 241 kronor.

Skillnaden är 833 kronor i månaden!

Lite drygt 800 spänn, alltså. Så värderas ett liv i lågavlönat arbete i Välfärdssverige, jämfört med den som inte har arbetat alls. Man förstår att en utsliten pensionär kan känna sig lurad. Och omvänt: 800 kronor är den uppmuntran som erbjuds för att gå från sysslolöshet till arbete. Läs mer … SvD

  • Fördjupning: 40 års arbete gör liten skillnad på pensionendagens arena

Kommentar

Om du tycker det är OK att behandla pensionärer på detta viset så kan du rösta på vilket parti som helst inom 8-klövern (dagens riksdagspartier).

Alternativet är att rösta på Folkhemmet Sverige som tänker införa en skattefri enhetspension på mellan 16.000 – 20.000 kronor per månad (och partiet vet hur det ska finansieras).

Pensionärerna är idag en grupp som politikerna satt på undantag – medan Folkhemmet Sverige tvärtom prioriterar pensionärerna som ju har byggt landet.

Dagens politiker har råd att kriga i Afghanistan för 27 miljarder kronor till ingen nytta och bygga världens dyraste fiaskosjukhus för 70 miljarder kronor (för bara byggnaden, Nya Karolinska med färre vårdplatser än idag), men de har inte råd med de knappt 5 miljarder kronor som det kostar att höja en kvart miljon fattigpensionärer över EU:s fattigdomsgräns vilket i snitt skulle ge varje fattigpensionär ytterliga 1700 kronor i pension varje månad.

  • Miljardbelopp läggs på representation (men till pensionärerna finns inga pengar förutom en skärva inför valet för att köpa röster – trots att det är de som byggt landet) … Aftonbladet
    .
  • Fattigpensionärer – en växande grupp. I dag lever en kvarts miljon pensionärer i Sverige under EU:s fattigdomsgräns. Andelen fattiga äldre har ökat dramatiskt sedan 2006 … SVT

Nu är det lätt att höja sin pension och samtidigt tala om vad man tycker om dagens politik gentemot pensionärerna genom att ge inkompetenta politiker sparken i riksdagsvalet.


APPENDIX

Linnea, 68, tvingas bo hos sin son – på grund av sin låga pension: ”Fruktansvärt dåligt”

Den 69-åriga pensionären Linnea har inte råd att köpa en egen lägenhet och tvingas bo hemma hos sin son. Det eftersom hon ska klara sig på endast 7957 kronor i månaden.

I Sverige finns det 231 500 pensionärer som lever på inkomst under den relativa fattigdomsgränsen i Sverige, skriver Aftonbladet. En av dem är 68-åriga Linnea, som får totalt 7957 kronor i pension varje månad.

För fyra år sedan gick hon igenom en skilsmässa vilket gjorde att hon tvingades flytta in hos sin son och sitt 12-åriga barnbarn. De delar på en trea på 46 kvadratmeter och Linnea, som egentligen heter någonting annat, är upprörd över att så många inte får en tillräcklig pension … klicka här

Linnea, 68, tvingas bo hos sin son – på grund av sin låga pension:
”Fruktansvärt dåligt” … Aftonbladet

– – –

KOMMENTAR

Därtill saknar de flesta pensionärer privata sjukförsäkringar så de hamnar sist i kön och när de blir såpass sjuka så att det behöver särskilt boende så hamnar de i den kön då politikerna dragit ner på antalet bostäder även för äldre. De har också dragit ner på matkontot på äldreboende så att många tvingas äta oaptitlig industrimat och många svälter. Däremot sparar det inte på ”läkemedel” som skapar kemiskt kaos hos våra äldre som accelererar allvarliga sjukdomstillstånd som leder till förtidig död.

Professor larmar: 75 000 svenskar svälter.

75 000 svenskar svälter varje år och 15 000 av dem riskerar att dö av undernäring, ofta efter plågsamma biverkningar som urinvägsinfektioner, tandlossning och depressioner. Vissa socialchefer hävdar att det är naturligt att dö av svält. Det är det inte. Att bli gammal i Sverige innebär diskriminering, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

Svält. Ordet för tankarna till krig, fattigdom och nöd.
Men det finns nära dig – hela tiden.
Varje år svälter 75 000 svenskar.
Bara i dag riskerar i genomsnitt 41 äldre att dö av undernäring

Läs mer … Aftonbladet

Folkhemmet Sverige tycker att denna politik är unken och det drabbar oss alla – förr eller senare. Om du vill se fram emot en värdig ålderdom eller om du bryr dig om dina föräldrar så är en röst på Folkhemmet Sverige en självklarhet. Detta är något som främst drabbar kvinnor och låginkomsttagare.

Inget av riksdagspartierna (”8-klövern”) har i sina program någon större förändring av pensionssystemet – men det har Folkhemmet Sverige med en skattefri enhetspension, lika för alla, på mellan 16.000 – 20.000 kronor per månad (och partiet vet hur det ska finansieras).